5 snabba frågor till NCAs nya ordförande

Andreas Orre

Nordic Coating Association (NCA) höll årsmöte i samband med konferensen Nordic Coating Days i Omberg i mitten av oktober. Där valdes Andreas Orre från företaget HangOn till ny ordförande för branschföreningen. Vi fick en liten pratstund med Andreas för att höra hans tankar kring föreningens nya fokus, hur man ska få leverantörer och användare att mötas, samt vilka frågor han ser som viktigast för NCA.

Du valdes till ny ordförande efter Stefan Hjort som haft posten i tio år, hur kändes det när du blev tillfrågad?

Det är ju såklart smickrande, jag har ju varit med i branschföreningen i många år och satt redan i styrelsen. Så jag har bra koll på föreningen och dess aktiviteter. Sedan kommer jag jobba lite annorlunda mot vad Stefan gjort. Bland annat kommer vi gå tillbaka till att ha ett sekretariat som hanterar mycket av det dagliga arbetet, medan jag och styrelsen kommer ha en mer styrande och inriktningsfokuserad roll.

Så vilka kommer vara de viktigaste frågorna för NCA att driva?

Dels behöver vi fortsätta arbetet med att skapa gemenskap och ha en aktiv och levande förening. Sedan ser jag även möjligheter i att närma oss forskningen och få mer samarbete kring undersökningar. Ett annat stort arbete som hela branschen måste vara aktiva i är hållbarhetsfrågorna. Det kommer allt fler krav och förväntningar på ökad hållbarhet, minskade utsläpp mm. Hur vi som bransch ska ta oss framåt i detta är något vi som förening kan och behöver ta en aktiv del i. På sikt kan det även komma att handla om att ta fram riktlinjer och standarder för att ensa branschen.

Många pratar om utmaningar kring föryngring i branschen, vad kan NCA göra där?

I flera andra länder finns ju lärlingssystemet kvar. Jag vet att i Polen jobbar de just nu med att ta fram utbildningar motsvarande våra YH-utbildningar som kombinerar teori och praktik. Det kan vara något som vi kan ta lärdom av. En annan väg är att vara med och ta fram en utbildningsplattform för att bli industriell lackerare. Det fanns ett sådant initiativ tidigare, så det kan vara värt att titta närmare på och se vad vi kan göra.

Med föreningens breddade fokus till hela Nordens industriella ytbehandlare, hur ska föreningen nå ut till alla dessa nya potentiella medlemmar?

Vi har redan inlett dialog med branschföreningar i våra nordiska grannländer för att undersöka möjligheterna till samgående eller samarbete. Men sedan handlar det om att ta fram material och skapa aktiviteter som är relevanta för fler delar av branschen. Exempelvis kanske Nordic Coating Days ska ha två eller flera olika spår, inriktade på exempelvis pulverlack, våtlack, etc. Då kan det finnas vissa gemensamma delar och andra där deltagarna får välja vad de vill ta del av. I grunden handlar det om att ha relevant innehåll och att få alla branschens aktörer att mötas, såväl leverantörer som användare. Det är när vi träffas och pratar som verklig utveckling sker.

Så vad kan vi vänta oss för nyheter från den här styrelsen?

Det blir inget revolutionerande. Vi kommer sakta men säkert att utveckla vårt erbjudande till medlemmarna. Givetvis handlar det mycket om att lyssna in, fånga upp bra förslag och idéer och sedan arbeta för att realisera dessa. Så alla förslag mottages tacksamt. Grunden i vår verksamhet handlar ju om att vara ett forum där medlemmarna kan mötas för att gemensamt utveckla branschen.

 

Om Nordic Coating Association

Nordic Coating Association är det nya namnet på branschföreningen som tidigare gick under namnet Svensk Pulverlackteknisk Förening. Det nya namnet visar på en breddning både i geografi och i målgrupp. Numera är alla som arbetar med industriell ytbehandling inom Norden välkomna i föreningen. Föreningen anordnar varje år ett antal kunskapsfrukostar, studiebesök på relevanta anläggningar samt en återkommande konferens och mässa för branschen. Man skickar ut nyhetsbrev och tillhandahåller relevant information och rådgivning för branschens aktörer.