Nyligen gick Nordic Coating Days av stapeln i natursköna Omberg, där ett 100-tal personer från ytbehandlingsbranschen samlades för att ta del av nyheter, dela erfarenheter och skapa nya affärskontakter. Under två dagar varvades föreläsningar av både externa och interna experter, med en mässa och socialt umgänge. Såväl utställare som deltagare upplevde ett mycket stort värde i att komma samman som bransch och under två heldagar få djupdyka i gemensamma utmaningar och få både inspiration och hitta lösningar.
Få tillgång till hela din kapacitet
Konferensen rivstartade med en mycket inspirerande föreläsning om hur man får tillgång till mer av sin kapacitet i varje situation, och på så sätt kan skapa mer välmående arbetsplatser. Gunnar Söderström är mental coach och berättade med entusiasm och engagemang om hur vi kan lära oss själva att fokusera på det som är positivt och går bra, något som han menar leder till både bättre resultat och mer välmående personer. Gunnar delade med sig av både forskning och personliga erfarenheter, och samtliga närvarande gick stärkta och fyllda med energi ut från föreläsningssalen, redo att dra mesta möjliga nytta av de dagar som låg framför dem.
Kundcase som sparar tid, energi och pengar
Efter lunch var det sedan dags att lyssna till olika kundcase där fem olika företag beskrev spännande projekt som sparar både tid, energi och pengar.
Crescocito, en av föreningens nyaste medlemmar, berättade om sin nya målararm som matar fram upp till fyra olika färger samtidigt, vilket minskar tiden det tar att byta färg till nästan noll. De har även byggt ett robotlabb där de mäter och analyserar många olika målningsparametrar samtidigt i både 2D och 3D. Det handlar om såväl droppstorlek och vinklar, som färgmatchning, överlappning och sprutmönster, för att skapa optimera målningsprocessen. Ett resultat av labbet är att de tagit fram ny teknik för att kunna måla med minimalt med maskering, något som sparar både tid och material i produktionskedjan.
Från Chemetall fick vi höra om ett nytt system för vattenåtervinning som de hjälpt Volvo att installera på sin anläggning i Hallsberg. Genom ett effektivt indunstarsystem, och en avancerad process för att ta tillvara på vattnet från verksamhetens olika delar på bästa sätt, kunde de återvinna upp till 99 procent av allt vatten. Genom det nya systemet minskade de även mängden slam och brännbart material väsentligt, vilket minskar både miljöpåverkan och utgifterna.
IGP berättade om sin nya pulverfärg som har ett större härdfönster och som börjar härda vid lägre temperaturer. Färgen snabbhärdar även vid temperaturer mellan 180-190 grader. Detta göra att det går snabbare att få upp produkten till härdtemperatur, samtidigt som härdningstiden minskar. Sammanlagt innebär det stora besparingar då härdugnen kan hålla lägre temperatur samtidigt som produktionshastigheten ökar. För pulverlackande företag kan det innebära stora energibesparingar och även effektivisera hela produktionslinan.
Hansen-Icoma berättade om sina tester för att hitta den bästa och mest effektiva metoden för att få pulvret från behållaren till produkten. De har gjort omfattande studier för att jämföra moderna pulverpumpar med traditionella ejektorpumpar. Resultatet visar att pulverpumpen är att föredra i så gott som alla sammanhang, med ett undantag. Ejektorpumpen kan vara ett bättre alternativ vid manuell pulverapplicering, då målaren kan detaljstyra appliceringen bättre. I alla andra sammanhang gav en anläggningspump ett stabilare pulverflöde över tid. Detta leder i sin tur till både minskad luftförbrukning och lägre pulverförbrukning, vilket kan innebära stora besparingar för lackeringsanläggningar.
KMC berättade om hur deras nya tillsatsmedel PantaTec kan rengöra en yta från olja och fett, samtidigt som produkten blästras för att vara redo för målning. Med tillsatsmedlet tas hela behovet av eftertvätt bort och produkten kan köras direkt från blästring till lackering. Blästermediat binder fett och olja, vilket även gör det mindre lättantändligt. För lackeringsanläggningar innebär det en effektivare process samtidigt som risken för brand och explosioner minskar.
Tre företag med fokus på hållbarhet
Efter en kort paus var det sedan dags att fokusera på en av branschens stora, gemensamma utmaningar, nämligen hållbarhet. Allt högre tryck sätts på företag och organisationer att minska sitt klimatavtryck och skapa långsiktigt hållbara arbetsprocesser. Under passet fick vi höra från företaget HangOn, Volvo Contruction Equipment och Proton, som alla tre berättade om sitt arbete för att minska utsläpp och energianvändning och skapa både hållbara lackeringsprocesser och bättre arbetsmiljö. Med den nya EU-standarden CSRD kommer stora delar av ytbehandlingsbranschen att påverkas, delvis direkt men i större utsträckning indirekt när man arbetar som underleverantör till större verksamheter. I den måste utsläpp av växthusgaser för hela produktionskedjan redovisas, med syfte att minska utsläppen med 40 procent till år 2030 i enlighet med Parisavtalet.
HangOn hjälper företag öka flödet genom bättre hängning
På HangOn jobbar man med att hjälpa ytbehandlande företag att effektivisera sin verksamhet genom bättre upphängningslösningar. Med deras system kan produkterna hängas tätare, och därmed kan fler produkter lackeras samtidigt till samma energiåtgång. Att öka från tre till fem produkter på samma hängare skulle minska CO2-utsläppen med 36 procent samt ge en energibesparing på 40 procent och en kostnadsbesparing på 32 procent. Det är med andra ord en lösning som både ger minskad klimatpåverkan och minskade utgifter.
Volvo jobbar mot netto-noll utsläpp till 2040
Volvo Construction Equipment har som målsättning att vara netto-noll utsläppare av växthusgaser till år 2040. Det innebär en minskning med 90 procent och resterande räknar man med att kunna fånga in eller på annat sätt omvandla till ofarliga gaser. För att nå det jobbar de genom hela värdekedjan, från materialinköp till slutlig kassering av maskinerna. Detta ställer stora krav på alla leverantörer och även underleverantörerna, för att minska utsläppen. De har därför tagit fram ett score-card där alla leverantörer bedöms i fråga om klimat, resurser och människor, i syfte att skapa en långsiktig hållbarhet. De ser även behovet av att elektrifiera hela sin fordonspark, då hela 95 procent av utsläppen i dagsläget ligger hos användarna efter att maskinerna tagits i bruk.
Proton satsar stort på sitt hållbarhetsarbete
På Proton har man jobbat med sitt hållbarhetsarbete i tre olika aspekter: Människa, Miljö och Ekonomi. Här har man jobbat med en lång rad utvecklingsprojekt för att skapa en bättre miljö för både medarbetare, samhället och globalt. Det kan handla om enkla saker som att se till att alla medarbetare har kunskap om första hjälpen och att sjukvårdsmateriel finns nära till hands. Eller mer avancerade insatser som att lägga ner flakes-linor eller byta ut gasol mot andra energislag. På starkt förorenade anläggningar gör man även försök med att plantera Salix för att suga upp tungmetaller ur marken, samtidigt som man ser över möjligheterna till att sluta vattenprocessen. Proton har även tagit fram koboltfria processer och gör tester för att rena ZnNi-sköljvatten på ett effektivt sätt. De ser hållbarhetsarbetet som en tydlig konkurrensfördel, samtidigt som det framtidssäkrar verksamheten och skapar möjlighet för framtida generationer.
Alla föreläsningar varvades med en mässa där inte mindre än 26 olika företag ställde ut och visade upp sina lösningar och erbjudanden. På mässgolvet kunde deltagarna få både demonstrationer, diskutera utmaningar och lösningar samt hitta såväl nya affärskontakter som få inspiration till nya möjligheter i sin egen verksamhet.
Om Nordic Coating Association
Nordic Coating Association är det nya namnet på branschföreningen som tidigare gick under namnet Svensk Pulverlackteknisk Förening. Det nya namnet visar på en breddning både i geografi och i målgrupp. Numera är alla som arbetar med industriell ytbehandling inom Norden välkomna i föreningen. Föreningen anordnar varje år ett antal kunskapsfrukostar, studiebesök på relevanta anläggningar samt en återkommande konferens och mässa för branschen. Man skickar ut nyhetsbrev och tillhandahåller relevant information och rådgivning för branschens aktörer.