Dag två av Nordic Coating Days hade fokus på framtiden. Föreningen har de senaste åren genomgått stora förändringar, däribland ett namnbyte, samt ökat fokus på kunskapsdelning och nätverkande mellan föreningens medlemmar. För att ta nästa steg för föreningen valde därför Stefan Hjort, föreningens ordförande sedan tio år, att lämna stafettpinnen vidare. Stefans arbete har gått få förbi, och hans bidrag till föreningen och dess utveckling kan inte överskattas.
Årsmöte där ny ordförande valdes
Under föreningens årsmöte, som den här gången hade rekordstort deltagande, valdes Andreas Orre från företaget HangOn till ny ordförande. Övriga styrelseledamöter som valdes var: Henrik Dyberg, Anders Rosén, Johan Askengren, Joakim Ekström. Till revisorer valdes Tommy Larsson och Tobias Assarsson, och Carl-Adam Wittbäck och Robert Allemyr valdes till valnämnd. Man fastställde även medlemsavgiften som ligger kvar på 6600 kr som tidigare år.
Fler kundprojekt med värdefulla lärdomar
När årsmötet var över fortsatte programmet med fler kundcase, där vi fick lyssna till representanter från Epifatech, Aabo Ideal, Eksar och Wagner.
Epifatech visade upp två typer av specialgjorda upphängningsanordningar för kunder. Dessa kombinerade både en ökad hängtäthet med en automatisk maskering av delar som inte ska lackeras. Lösningarna var både eleganta och praktiska, då de dels ökar hastigheten att hänga och hänga av produkterna, eftersom de inte behöver maskeras eller avmaskeras, dels ökade genomflödet då fler produkter kan lackas samtidigt, och dels ökar ergonomin för arbetarna då det blir enklare att hänga upp produkterna.
Aabo-Ideal har utvecklat ett värmeåtervinningssystem, där värmen från ugnar och kylområden återanvänds för att minska energianvändningen. I samma system genererades även kylvatten som användes vid kylningen, och på så sätt skapade ett slutet system. Värmen från ugnarna tas enbart från kåpan som omger ugnen, eftersom luften inne i ugnen är för full av partiklar och kemikalier. De har även utvecklat en beräkningsmodell för att kunna räkna på både kostnadsbesparing och minskade utsläpp av växthusgaser.
Därefter berättade Eksar om sina robotar, och vad som utgör grunden i robotik, nämligen koordinater. Genom att bättre förstå hur koordinatsystem används av målningsrobotar blir det enklare att skapa målningsprogram som gör rätt saker. Genom att hjälpa användare och köpare att förstå hur systemen fungerar, kan de öka köparkompetensen och även snabbare få kunderna att själva jobba med och utveckla sina system efter förändringar i verksamheten.
Avslutningsvis berättade Wagner om hur de kan hjälpa lackerare att minska pulveranvändningen och få ett bättre slutresultat. Detta genom att mäta pulverflödet efter matning. På så sätt ges ett exakt värde av hur mycket pulver som läggs på, och det kan automatiskt justeras momentant för att garantera ett jämnt pulverlager och minska överanvändning. Sensorn kan även ge en fingervisning om när slitdelar behöver bytas, så att de körs så länge som behövs, inte enligt ett uppskattat bytesintervall. Det går även att få ett larm om någon av sprutorna inte fungerar som de ska, så att inte hela produktionen behöver göras om. Genom att mäta pulver i gram per minut ges dessutom en mer exakt uppskattning av användning än exempelvis procent.
Tillsammans skapar vi effektiva team
Efter lunch och lite mer tid på mässgolvet var det dags för dagens sista föreläsare. Denna gång var det psykologen och organisationskonsulten Katharina Blom som delade med sig av insikter om hur relationer och psykologisk trygghet är avgörande för både individens och gruppens välmående. Enligt Blom är relationer för människor vad vatten är för fiskar – en ständigt närvarande del av livet, som vi ofta tar för givet.
Hon lyfte fram “tillsammanseffekten,” som handlar om hur vi skapar hållbara och välmående team. Blom förklarade att sociala relationer är den viktigaste faktorn för ett långt och friskt liv, mer betydelsefulla än många livsstilsfaktorer som kost och motion. Hon poängterade dessutom att psykologisk trygghet – att vi vågar ta risker och dela våra misstag med teamet – är avgörande för att nå gemensamma mål och uppmuntra innovation.
Katharina presenterade också strategier för att stärka psykologisk trygghet på arbetsplatsen. Hon föreslog exempelvis att man regelbundet reflekterar över vad man lärt sig, berömmer varandras insatser och vågar utmana etablerade arbetssätt. Genom att skapa ett klimat där frågor och sårbarhet välkomnas kan vi bygga tryggare och mer produktiva team på arbetsplatsen.
Nordic Coating Days ökar konkurrenskraft och samverkan i branschen
Likt dagen före avslutades konferensen med ytterligare möjlighet att träffa utställarna på mässan samt prata med kollegor i branschen kring vad man fått med sig under dessa två dagar. Överlag var det mycket positiva reaktioner från både utställare och deltagare. Alla var övertygade om att den här typen av aktiviteter är avgörande för att kunna hålla sig konkurrenskraftig som företag och se till att ligga i framkant av utvecklingen. Möjligheten att träffa kollegor, kunder, leverantörer och samarbetspartners på ett och samma ställe nämndes också som en stor fördel. Genom att mötas och diskutera utmaningar och möjligheter ökar samverkan och kapaciteten att tillsammans möta framtiden.